Vabljeni na novo spletno stran www.slavecpro.si

Zakaj je cilindrični vložek varna in učinkovita rešitev zaklepanja?

Dodelite dostop do več vrat za eno osebo na en ključ (Vir: ABUS)

Nekaj nasvetov, s katerimi si pomagate, ko izbirate kljuke za vrata

Izbirate kljuke za vrata? Izbira pravih vratnih kljuk  je lahko težka odločitev. Na voljo je veliko različnih vrst oblik  kljuk, od modernih do tradicionalnih, različnih materialov, različnih funkcionalnosti…. Lahko vam pomagamo, da si izberete ustrezne kljuke za vrata za vaš dom.

1. Katere kljuke za vrata bi bile primerne za vaš dom?

Izbira pravih vratnih kljuk za vaš dom je pomembna, saj lahko prispeva k splošnemu videzu in vpliva na prijeten občutek v vašem domu. Določen slog opreme v prostoru mora biti ključni dejavnik pri izbiri kljuk: moderen stil zahteva moderno oblikovano kljuko, retro stilu bodo primernejše klasične kljuke. Prav tako naj bodo usklajene barve – v ponudbi so črne, bele, nikljane, bronirane….kljuke. Predvsem morajo biti kljuke barvno usklajene z kovinskimi elementi kot so stopniščne ograje, luči, ročaji na pohištvu itd.

Funkcionalnost  kljuk        

Pri izbiri kljuk za vrata je treba upoštevati tudi namen. Kljuke imajo lahko dodatne funkcije kot:

  • WC verzija: v tem primeru ima spodnja rozeta kljuke zaklep, s katerim lahko zaklepamo vrata z notranje strani. Tako ne potrebujete drugih rešitev kot so zapahi, cilindrični vložki itd
  • Kljuka le z notranje strani vrat: lahko si omislite kljuko, kjer boste z zunanje strani imeli fiksen ročaj ali gumb in bo vstop možen le z ključem, V tem primeru rabite le eno kljuko in ustrezno pritrditev le te
  • Za vhodna vrata poznamo kar nekaj možnih načinov odpiranja. V kolikor bo uporabljena kljuka, potem mora le ta biti primerna: varnostna izvedba, močnejše izvedbe, odpornejša na vremenske vplive (najbolje inox)
  • Za poslovne objekte imamo na razpolago tako imenovane »projektne kljuke«, ki so primerne za veliko frekvenco: 300.000 odpiranj in več. Te kljuke imajo prilagojeno – močnejšo povratno vzmet, trdnejšo pritrditev in so večinoma preprostih oblik zaradi lažjega čiščenja.

 

Varnostne kljuke – za vhodna vrata

Varnostne kljuke so poleg dobrega cilindričnega vložka in ustrezne ključavnice eden od ključnih elementov mehanske zaščite vašega doma. Varnostna kljuka ne sme imeti vidnih vijakov na zunanji strani oziroma se zunanji ščit pritrdi z notranje strani. Oblika ščita mora biti taka, da ga ni možno prijeti z kleščami in odtrgati z vrat (stranice pod kotom najmanj 20 stopinj), Togost ščita, ki varuje tako cilindrični vložek kot ključavnico dosežemo z debelino materiala – običajno je zunanji ščit debeline 15 mm. Obstajajo pa tudi varnostni ščiti in rozete z tako imenovanim »defenderjem«, ki dodatno ščiti cilindrični vložek pred vrtanjem. V zadnjem času se na vhodnih vratih uporabljajo sofisticirane oblike kontrole pristopa: odklepanje z telefoni, tipkovnicami, prstnimi odtisi itd. To v bistvu nima pomembne povezave z kljuko, način odklepanja je povezan z ključavnico in/ali cilindričnim vložkom. Tako da kljub elektronskemu načinu odklepanja – še vedno lahko uporabite klasično kljuko! Pri vhodnih vratih je eden od ključnih faktorjev tudi standard. Kljuka mora biti namreč identična vgradnim meram, ki jih ima ključavnica. Najpomembnejši je razmak med centrom luknje za kljuko in cilindričnim vložkom. Najpogostejša standarda pri nas sta 90 ali 92 mm. Lahko pa je tudi 85 ali celo 72 mm!

Izberite prave kljuke za vrata

Različne vrste kljuk

Pri izbiri kljuk je najbolje, da se najprej odločimo katero vrsto kljuk bomo potrebovali:

  • Klasične kljuke,
  • Kovane kljuke,
  • Aluminijaste kljuke,
  • Premium kljuke,
  • Inox kljuke…

 

V kolikor pred izbiro definiramo tudi barvo in funkcijo le teh, potem bomo lažje našli pravo ker smo nabor skrčili na 10 – 20% celotnega asortimana!

Normalno, na vašo odločitev bo vplivala tudi cena. Tu je pomembno vedeti, da običajno z višjo ceno ne dobite nujno boljšega izdelka ampak le obliko kljuke, ki jo proizvajalci imajo deklarirano kot »premium«. Materiali, sistem vpetja in povratne vzmeti so lahko identični kot pri 2 – 3X cenejših klasičnih kljukah. Je pa višja cena smotrna v primeru, ko se odločite za kljuke z titan površinsko zaščito. To je postopek dodatnega nanosa na površino kljuke (kataforeza), ki dokazano varuje pred mehanskimi, vremenskimi in drugimi vplivi na kljuko. Različni proizvajalci različno poimenujejo to zaščito: high coat, secustick, Titan….vendar gre v osnovi za isti postopek.

Pred nakupom je dobro tudi preveriti proizvajalca – najlažje z certifikati. V zadnjem času se namreč na trgu pojavlja vedno več proizvajalcev z daljnega vzhoda, ki jim je edini motiv čim nižja cena. Normalno na račun neustreznih materialov, pomanjkljivih tehnoloških postopkov itd.

Kljuko moramo tretirati kot investicijo, saj jo ne kupujemo oziroma zamenjujemo letno. Če bomo pravilno izbrali, bomo lahko ob minimalnem vzdrževanju (mazanju gibljivih spojev) le to uporabljali desetletja. Oglejte si nabor preverjeno kvalitetnih kljuk na: www.vsezavrata.si

Nazadnje objavljeno